8 Eylül 2015 Salı

Dünya Mitolojisi #1

Bu serinin de ilk bölümü olduğu için açıklama yapma ihtiyacı hissediyorum.. Ben mitolojiye bayılırım. Öyle pek bilgim yoktur ama okuduğumda hayran kalarak okurum ve okurken bana çok güzel, büyüleyici, değişik gelen şeyleri sizle paylaşacağım. Birkaç ay önce aldığım ve bayılarak okuduğum bir kitaptan da alıntılar yapacağım istersen herhangi bir marketten ad vermeyeyim şindi ne olur ne olmaz alabilirsin. Mark Daniels, Bir Nefeste Dünya Mitolojisi.. Dünya mitolojisini gayet basit ve keyifli bir şekilde anlatmış okuması hem sıkmıyor hem ihtiyacınız olduğu kadar da bilgi edinebiliyorsunuz. Kabile veya uygarlıkların bilgileri fazla olduğundan vermeyebilirim. Bu bölümde sizi sıkıcı bilgiyle sıkmayıp ilginç mit ve mitolojilerle buluşturmak istiyorum.

Avustralayalı Aborjinlerin Mitolojisi
Düşzamanı:

Avustralya Aborjin mitolojisi üç temel şeye gönderme yapar: insan, toprak ve kutsal alan. Dünyanın yaratılışı sırasında, yani insan hayatı ortaya çıkmadan evvel, Düşzamanı adı verilen bir dönem yaşanmıştır. Avustralyalı Abrojinler, insanların yaratılıştan sonra aynı anda hem fiziksel dünyada hem de Düşzamanı'nda yaşadığına inanıyordu. Buna göre hayatta ve ölümde, her birimizin bir parçası sonsuz Düşzamanı'nda varlığını sürdürürdü. Etraflarında olan bitenleri daha iyi anlamak ve onlar üzerinde bir etki yaratabilmek için kabileler herhangi bir insanın, hayvanın, nesnenin ya da anlama konusunda yardıma ihtiyaç duydukları herhangi bir şeyin Düşzamanı'nda ete kemiğe bürünmesi için şarkı söyleyip dua ederlerdi. Örneğin, gerçek hayatta karşılaştıkları timsahları kontrol edebilmede yardımcı olması için Düşzamanı'ndaki timsahtan medet umarlardı.

           Düşzamanı efsaneleri, verdikleri dersleri hikaye anlatıcısının hayatına aktardıkları için nedensellik ilişkilerini açıklayan mitler ve ahlaki dersler olarak kullanılır ve böylece Aborjin kültürünün önemli bir parçası olmaya devam ederler. Büyük bir toprak parçası söz konusu olduğundan, Düşzamanı mitlerinin bir kabileden diğerine farklılık göstermesi anlaşılabilir bir durumdur. Böylece bu farklı mitler kabilelerin kimliklerinin bir parçası haline gelir.

*Buldum yine uzaylı bir resim..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder