10 Eylül 2015 Perşembe

Dünya Mitolojisi #2

Maori Mitolojisi
Maoriler, Yeni Zelanda'ya (o zaman Aotearoa olarak bilinen) Polinezya'dan ilk defa M.S. 13. yüzyılda geldiler. Zelanda'daki Maori gelenekleri Aborjin Avustralyası'ndan tamamen farklıdır ve kitabın bu bölümünde ele alınmalarının sebebi coğrafi yakınlıklarıdır.

     Maori geleneğinde geniş birçok tanrılı kabile yelpazesi vardır ve bu kabilelerin mitleri doğayla iç içedir. Maoriler'in ataları, Pasifik'i boydan boya dolaşarak Hawaii ve Fiji gibi ücra adalara dahi yerleşen Polinezya, Mikronezya ve Melanezyalılarla aynı soydan gelir. Bu eski göçebe geçmişleri Maorilerin denize saygıyla karışık bir hayranlık beslemelerini sağlamıştır ve onlara ait çoğu mitin seyahat, kayıp ve ayrılık gibi temaları olmasını da açıklar.

Ahşap Oymalar:
Ahşap oyma sanatı Maori geleneğinde önemli bir yere sahiptir ve Maori halkının ve kültürünün adeta kaydını tutmuştur. Bu nedenle mitolojiyle heyecan verici bir geçmişi olması da şaşırtıcı sayılmaz.

Rua-te-pupuke isimli önemli bir şahsın küçük oğlu olan Te Manu denize açıldığı birgün Tangaroa tarafından yakalanır. Rua, umutsuzluk içinde oğlunun peşine düşer. Tangaroa'nın evine varan Rua, evin incelikli ahşap oymalarla kaplı olduğunu görür. Bunların arasında arasında kendi oğlu da sanki bir duvar süsü gibi tavanda asılı durmaktadır. Rua büyük bir öfkeye kapılıp Tangaroa'yı öldürmeye karar verir fakat yaşlı bir kahya olan Hine-matikotai ona eve girip tüm çatlak ve aralıkları, içeri ışık giremeyecek şekilde tıkamasını önerir. Rua eve girdiğinde evde daha da fazla oyma olduğunu fark eder, bunlar evin dışındaki oymaların aksine birbirileriyle konuşur gibi durmaktadır. Rua bu oymalardan yardım ister ve onlar da planı uygulamaya razı gelirler.

"                                                                  Mürrekeple Yazılı                                                               "
 Maori ahşap oymalarının incelikli, özel tasarımları bugün tüm dünyada "kabile" dövmelerde  yaşatılmaktadır.                                                                                                                                    


















<--Rua-te-pupuke


*Daha fazla fotoğraf paylaşmak, bilinmeyen adların da üstüne 'tıklama' yaparak sizi bilgi veren sitelere yönlendirmek isterdim fakat koskocaman internette bildiğiniz gibi sayısızca gereksiz bilgi var ama bunlarla alakalı bir sonuç bile yok.. Birazcık sinirlendim ve bozuldum, azcık.. (En azından Rua-te-pupuke ve Tangaroa'yı buldum, o bile bir şeydir.. artık onlar ne kadar doğru bilemeyeceğiz..)

Kaynak: 
Mark Daniels, Bir Nefeste Dünya Mitolojisi
Resimler:
Rua-te-pupuke
Tangaroa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder